ПРЕДСТОЯЩО

— ◊ ———

ВАЖНО!

ЗА ВСИЧКИ СТУДЕНТИ ОТ ФИЛИАЛ-СМОЛЯН

/РЕДОВНА И ЗАДОЧНА ФОРМА НА ОБУЧЕНИЕ/


ФИЛИАЛЪТ ОРГАНИЗИРА ПЛАТЕНИ СТУДЕНСКИ ПРАКТИКИ ПО РАЗЛИЧНИТЕ СПЕЦИАЛНОСТИ

/240 ЧАСА - 480 ЛВ./


За информация: проф.В.Кафеджиев

тел: 0887859840

0301/67763

— ◊ ———

Спортен клуб “Черноризец Храбър” към варненския свободен университет, филиал Смолян вече с три купи, четири сребърни и осем бронзови медала.

“След като беше приет за член на българската бодигард федерация през април т.г., на държавното първенство  клубът стана вицерепубликански шампион, с което получи право за участие в първото европейско първенство “Бодигард” от 06 до 10 май 2013 г. “ – съобщи сенсей Севдалин Райски, преподавател по лична защита във филиала, като добави: “В първенството участваха 50 състезатели от четири страни /Украйна, Молдова, Румъния и България/ и беше наблюдавано от жителите и гостите на три български града / Казанлък, Хасково и Стара Загора/. Много съм радостен, че успяхме да представим Република България по достоен начин. В дисциплината “Търсене на взривни устройства в автомобил”  клуба зае ІІІ-то място като единствен от българските отбори откри двата признака и двете взривни устройства в автомобила за необходимото време и дори елиминира отбора на “Alistar security Румъния/. А в  отборното класиране по стрелба отново заехме ІІІ място като пред нас са само професионалистите от Департамента по охрана на Кримска област /Украйна/ и Службата на държавната  охрана на президента на Република Молдова. С отличното класиране клубът направи заявка за участие в световното първенство “Бодигард” през есента на т.г.”


— ◊ ———

На 10.05.2013 година от 9.00 ч. във

Варненски свободен университет  „Черноризец Храбър“

ще се изнесе лекция на тема "Политиката на сближаване на ЕС - проект с европейско измерение и значение"

с лектор г-жа Диана Попова


— ◊ ———

Състезание по WEB дизайн

На 18.04.2013 година двадесет ученици от 12 А клас от ПГИ "Карл Маркс", специалност „Икономическа информатика“, участваха в състезание по WEB дизайн, организирано от Варненски свободен университет  „Черноризец Храбър“ (ВСУ). Състезанието е за изграждане на напълно функциониращ сайт по зададена тема и ресурси. Темата на състезанието беше за приносът на българите към света. Резултатите на учениците важат за кандидатстване в специалност „Информатика и компютърни науки“ и „Компютърен дизайн“ във ВСУ.

Отличени и наградени бяха 5 ученици:

1 място – чанта за лаптоп

Даяна Трендафилова Молова

Настя Събинова Томашова


2 място –  калъф за таблет

Ина Бисерова Емилова


3 място –  безжична мишка

Бетина Вихърова Ананиева

Кремена Иркова Пачелиева

— ◊ ———

СТАРТИРА КАМПАНИЯТА ЗА КАНДИДАТСТВАНЕ ЗА ЛЕТЕН СЕМЕСТЪР ПО ПРОЕКТ „СТУДЕНТСКИ СТИПЕНДИИ“
1 април 2013 г.

На 1 април 2013 г. стартира кампанията за кандидатстване за стипендии за успех и за специални стипендии за летния семестър на учебната 2012/2013 година по проект BG051PO001-4.2.06 „Студентски стипендии“, съфинансиран от Европейския социален фонд по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси 2007-2013“. 

Кандидатстването по проекта се извършва чрез специално разработена за целта система за онлайн подаване и обработка на формуляри наhttp://eurostipendii.mon.bg . Заявленията се подават чрез сайта на проекта до 28 април 2013 г., а класирането ще бъде публикувано на 15 май 2013 г.

Настоящият проект е поредната трета фаза, която надгражда успешната практика на процедурите за директно предоставяне BG051PO001-4.2.02 „Студентски стипендии за равен достъп до образование и повишаване на мотивацията за по-добри резултати” (2008-2010) и BG051PO001-4.2.04 „Студентски стипендии и награди (2010-2012). Досега по проекта са предоставени над 700 000 стипендии и повече от 52 000 награди (специални стипендии), а усвоените средства са над 86 000 000 лв.

ГРАФИК за провеждане на кампания за кандидатстване за стипендии за успех и за специални стипендии за летния семестър на учебната 2012/2013 г. по проект BG051PO001-4.2.06 „Студентски стипендии”, съфинансиран от Европейския социален фонд по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”

Поздрави,
Екипът на Европа Директно Смолян

— ◊ ———

Подбор на автори за списване на студентски вестник за 9 май

Избраните студенти, които ще участват в списването на вестника, ще посетят Европейския парламент в Брюксел през месец март 2013 г., за да се запознаят с институцията и с нейното функциониране и да подготвят своите материали.

— ◊ ———

 

НА 05.12.2012 Г. ВЪВ ФИЛИАЛ-СМОЛЯН

НА ВАРНЕНСКИЯ СВОБОДЕН УНИВЕРСИТЕТ "ЧЕРНОРИЗЕЦ ХРАБЪР"

ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ РАБОТНА СРЕЩА НА ПАРТНЬОРИТЕ

ПО ПРОЕКТ "ТРАЙНИТЕ ЗНАНИЯ-КЛЮЧ КЪМ БЪДЕЩЕТО",

ФИНАНСИРАН ПО ПРОГРАМА "УЧЕНИЕ ПРЕЗ ЦЕЛИЯ ЖИВОТ".

В РАМКИТЕ НА РАБОТНАТА СРЕЩА ЩЕ ВЗЕМАТ УЧАСТИЕ ПРЕДСТАВИТЕЛИ

ОТ  7 СОУ "ОТЕЦ ПАИСИЙ", ВЕЛИКОБРИТАНИЯ, ГЕРМАНИЯ,

РУМЪНИЯ, ПОЛША, УНГАРИЯ  И ТУРЦИЯ.

— ◊ ———

Изпълнителния директор на правен институт за обучение и решаване на спор извън съда (ПИОРСИС) гостува на Варненски свободен университет " Черноризец Храбър"– Филиал Смолян.

На 23.11.2012 г. изпълнителния директор на правен институт за обучение и решаване на спорове извън съда гостува на ВСУ "Черноризец Храбър" – Филиал Смолян. Г-жа Мария Мусорлиева изнесе публична лекция пред студенти и преподаватели на тема "Светът и медиацията-диалог на бъдещето". Лекцията премина при огромен интерес. След презентацията за ролята на медиатора, студентите зададоха своите въпроси.

 

— ◊ ———

От 10.11.2012г. Стартира магистърската програма

,, Управление на международните бизнес проекти ”.

През месец  декември предстои стартирането на магистърската програма

,, Финансов и банков мениджмънт и маркетинг  ”

— ◊ ———

Студенти от ВСУ "Черноризец Храбър" – Филиал Смолян се запознаха с работата на европейските институции

За шеста поредна година в продължение на една седмица студенти от магистърска програма "Управление на международни бизнес проекти при ВСУ – Филиал Смолян се запознаха с работата на Европейските институции. В периода 14.10.2012 - 21.10.2012 г. студентите участваха в специално подготвен за тях обучителен курс в Европейския парламент, Генерална дирекция "Образование и култура" и Департамент "Кариери в ЕС". Стажантите изслушаха лекции за възможностите пред България за привличане на средства по структурните фондове и взеха участие в дискусия за работата на Съвета на Европейския съюз за бъдещите промени в управлението на ЕС. Специални презентации бяха представени на българската стажантска група в Комитета на регионите и в Постоянното представителство на България. Те получиха сертификати за проведеното обучение, които бяха връчени в Европейския парламент от българския евродепутат Евгени Кирилов.


Ето какво споделят участниците в него:

"Ето ни в сърцето на Европа-група млади българи с амбиции за дипломатическа кариера."

"Пътуването бе вълнуващо и изпълнено с очаквания. Шансът, който ни бе даден е уникален. Като млади хора в началото на кариерата си, изпитваме колебание дали наистина това е нашият професионален път и дали имаме качествта да се реализираме пълноценно на това поприще. В посетителския център на Европейския парламент участвахме в редовна сесия, посетихме Европейската комисия, запознахме се с работата на европейските структури, както и с дейността на българските евродепутати. Постоянното представителство на България също ни прие и ни запозна с дейността си и предстоящите задачи."

"При посещението в различните институции ние бяхме посрещнати с уважение, а името на Варненския свободен университет се произнасяше с респект, като световно признат университет, удостоен с ECTS и DS знаци за качество на образованието."

"С благодарност към Ректора на Варненския свободен университет проф. д.ик.н Анна Недялкова, че ни даде този шанс да се запознаем с професионализма на дипломатите, да усетим духа на работата на Европейския парламент, да бъдем там където се взимат изключително важни решения за бъдещето на Европа, да се почувстваме част от това."

— ◊ —

На 14 октомври 2012 /неделя/ от 12:00 ч. в Аула България ще се проведе

информационен ден по програма "Еразъм". На срещата ще получите информация

относно:

• процедурите за кандидатстване за академичната 2012/2013 година;

• процедурите по селекция;

• партниращи университети и фирми;

• размера на получаваните субсидии;

• процедурите по признаване на периода на обучение;

• срокове за кандидатстване;

— ◊ —

ОТКРИВАНЕ НА НОВАТА АКАДЕМИЧНА ГОДИНА

На 22.09.2012 г. във Филиал – Смолян на ВСУ „Черноризец Храбър” беше открита новата Академична учебна 2012/2013 година. На тържеството присъстваха проф.д-р Павел Павлов – Зам.-ректор на ВСУ „Черноризец Храбър”, г-н Момчил Караиванов – представител от Областна администрация – Смолян, г-н Иван Муцевски – директор на РИО – Смолян, както и редица общественици. Домакинът на Филиала, проф. д-р Тилчо Иванов, приветства първокурсниците с „Добре дошли” и поздрави студентите за това, че са избрали да учат във ВСУ „Черноризец Храбър”. Бяха прочетени поздравителни адреси от името на г-н Яни Янев – председател на Асоциация Варненски свободен университет, от висши училища, от директори на професионални и средни училища от града и региона. В отговор на пожеланията за успешно обучение от ръководството, първокурсничката Галина Кетева от специалност „Международни икономически отношения”, приветства студентите и обеща от името на своите колеги, че ще „дадат всичко от себе си, за да бъдат достойни възпитаници на Варненския свободен университет!”

— ◊ —
До 01.11.2012 година продължава записването в ОКС - магистър в следните специалности:

* Психологично консултиране

* Управление на международни бизнес проекти

* Европейска администрация

* Финансов и банков мениджмънт и маркетинг

* Счетоводство и контрол

* Митническо разузнаване и разследване

— ◊ —

НАУЧНО-ПРИЛОЖНА КОНФЕРЕНЦИЯ "ИКОНОМИКАТА НА РОДОПИТЕ-РЕГИОНАЛНИ ПРОБЛЕМИ И ПЕРЕСПЕКТИВИ"

Конференцията се проведе  на 1 и 2 юни 2012 г. във Филиала на ВСУ "Черноризец Храбър" в Смолян. Тя беше под патронажа на министъра на регионалното развитие д-р Лиляна Павлова и с научното ръководство на Ректора на ВСУ проф.д.ик.н.Анна Недялкова.

На пленарното заседание бяха прочетени приветсвия от името на министър Лиляна Павлова, от Ректора на университета, прочетено от зам.ректора проф.д-р Павел Павлов, от областния управител инж.Ст.Стайков и от зам.кмета на община Смолян арх.Г.Даскалов.
С доклади и научни съобщения на пленарното заседание и на трите секции: "Икономика и проблеми на регионалното развитие", "Програмиране и координиране на регионалното развитие" и "Добри практики и рискове за регионално развитие" взеха участие 40 изтъкнати учени, преподаватели от ВСУ, УНСС, представители на Министерството на регионалното развитие, на Агенция "Пътна инфраструктура" и докторанти.
В рамките на конференцията работеше и студентска секция, на която със свой доклади и разработки участваха студенти от филиала, както и четирима студенти от Украйна, обучаващи се в магистърка програма във ВСУ.
Конференцията завърши с дискусия и с приемане на резолюция, в коята са формулирани най-важните виждания и предложения за икономическото развитие на Родопите. Тя ще бъде изпратена до заинтересованите централни и местни институции.
Материалите от конференцията ще бъдат издадени в специален сборник.

ОТКРИВАНЕ НА НОВА МАГИСТЪРСКА ПРОГРАМА

Днес 10.03.2102 г. във Филиал Смолян ня ВСУ „Черноризец Храбър“ стартира обучението по нова магистърска програма „Европейска администрация“.  Официалното откриване на проекта бе направено от Ректора на ВСУ проф.д.ик.н. Анна Недялкова. Официални гости бяха кметът на Община Смолян г-н Николай Мелемов и областния управител инж. Стефан Стайков.

Магистърската програма предлага специализирано обучение в дейността на администрацията в контекста на европейските критерии  и изсквания към административната дейност. Акцентът на обучението е насочен към придобиване на компетенции и квалификация спрямо интернационализирания пазар на труда, като обхваща обем от интердисциплинарни знания свързани с публичния и частния сектор.

На проведената работна среща между Ректора на ВСУ, областният управител и кметът на Община Смолян се обсъдиха възможностите и формите на бъдещо междуинституционално сътрудничество, свързано с реализиране на проекти чрез публично-частни партньоства в областта на образованието, научно-развойната и изследователската дейност, регионалното развитие на Родопите и др.

ВРЪЧВАНЕ НА ДИПЛОМИТЕ НА “ВИПУСК 2011”

На 10 октомври Филиалът на Варненския свободен университет “Черноризец Храбър”, гр. Смолян връчи дипломи и Европейски дипломни приложения на 134 бакалаври и 24 магистри от специалности: „Стопанско управление”, „Счетоводство и контрол”, „Международно икономически отношения”, „Икономика”, „Публична администрация”, „Защита на националната сигурност” и „Противодействие на престъпността и опазване на обществения ред” от Филиала на ВСУ. 10 от тях са отличниците, удостоени с грамоти и предметни награди.

 

Гости на студентите от Филиала бяха ректорът на ВСУ"Черноризец Храбър" проф.д.ик.н. Анна Недялкова, помощник ректора д-р Красимир Недялков, зам.ректорите проф.д-р Павел Павлов и проф.д.пс.н. Галя Герчева, кандидат кмет на град Смолян г-жа Дора Янкова, преподаватели, роднини и приятели.

 


С пожелание на „Добър час” , директорът на Филиала проф.  Тилчо Иванов откри тържеството и даде думата за приветствие на Ректора на ВСУ „Черноризец Храбър” проф.д.ик.н. Анна Недялкова.


Проф.д.ик.н. Анна Недялкова

Проф.д.ик.н. Недялкова отбеляза, че европейските отличия ECTS и DS Label, които университетът единствен в България притежава, ще им помогнат за успешна професионална реализация. Европейските отличия гарантират, че квалификацията, придобита във Варненския свободен университет, се признава в страните членки на Европейския съюз, както и в много други страни. Проф.д.ик.н. Недялкова пожела на всички, които се обучават, да трупат неуморно знания и опит, да бъдат достойни граждани на България!

 

Г-жа Дора Янкова бе удостоена със Златен плакет на ВСУ "Черноризец Храбър" за заслугите и към развитието на образованието, науката в Родопите и по повод 20-годишнината на ВСУ.


г-жа Дора Янкова

След официалната част на тържеството бяха връчени дипломите на отличниците от Ректора на университета, както и на останалите дипломирали се абсолвенти.

Директорът на Филиала проф.  Тилчо Иванов подчерта успешното развитие на Филиала и посочи възможностите, които се предлагат за качествено обучение в атрактивни и търсени от практиката специалности.